Ponikelský šustěrky

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Zámecká kuchyně na Frýdlantu

Hlavní surovinou pro tento recept budou brambory. To není nic neobvyklého, zvláště v Podkrkonoší, kde se vařilo především z brambor. Sladké placky dostaly název ponikelské šustěrky. A do Poniklé nás zavede Vladimíra Jakouběová.

Ponikelský šustěrky

½ kg moučných, uvařených brambor prolisujeme a necháme vychladnout. V misce utřeme 3 dkg másla, přidáme prolisované brambory, sůl, 1 vejce, 1 žloutek, 15 dkg mouky a dobře těsto vypracujeme. Z vypracovaného těsta rozválíme placku, posypeme moukou, přeložíme, a skleničkou vykrájíme kolečka. Na sádle pak tyto usmažíme. Podáváme posypané cukrem se skořicí.