Poliuka z kondelíku
Že do jarní kuchyně patří bylinky, ví každý. Ovšem takovou znalost bylinek jakou měly naše babičky, má dnes už málokdo. My ale víme na koho se obrátit. Na sběratelku receptů a také vyhlášenou kuchařku Vladimíru Jakouběovou. Dnes pro nás má přípravu poliuky z kondelíku.
Kondelík je lidový název pro popenec, kterému se říká také kadeřník, kundrábek, kočičí tlapa či vopenec. Je to vytrvalá bylina a u nás roste skoro všude. Má řapíkaté listy se srdčitou čepelí a z horních listů vyrůstají už v dubnu modrofialové květy.
Poliuka z kondelíku
Nasbírej čerstvého kondelíku, jahodového a fialkového listí, chudobku, kerblík, petrželku, kmínové listy, přidej mladé zelené cibulky. Zalij to všechno masovým vývarem a vař do měkka (asi 10 minut). Bylinky musí zůstat pěkně zelené. Pak je sceď a nadrobno posekej, vrať zpátky do vývaru a zavař se zálivkou ze smetany s rozmíchanou moukou. Po odstavení z ohně tam ještě přidej čtyři žloutky rozmíchané ve smetaně. Podávej se smaženou žemlí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.