Poliuka z kondelíku
Že do jarní kuchyně patří bylinky, ví každý. Ovšem takovou znalost bylinek jakou měly naše babičky, má dnes už málokdo. My ale víme na koho se obrátit. Na sběratelku receptů a také vyhlášenou kuchařku Vladimíru Jakouběovou. Dnes pro nás má přípravu poliuky z kondelíku.
Kondelík je lidový název pro popenec, kterému se říká také kadeřník, kundrábek, kočičí tlapa či vopenec. Je to vytrvalá bylina a u nás roste skoro všude. Má řapíkaté listy se srdčitou čepelí a z horních listů vyrůstají už v dubnu modrofialové květy.
Poliuka z kondelíku
Nasbírej čerstvého kondelíku, jahodového a fialkového listí, chudobku, kerblík, petrželku, kmínové listy, přidej mladé zelené cibulky. Zalij to všechno masovým vývarem a vař do měkka (asi 10 minut). Bylinky musí zůstat pěkně zelené. Pak je sceď a nadrobno posekej, vrať zpátky do vývaru a zavař se zálivkou ze smetany s rozmíchanou moukou. Po odstavení z ohně tam ještě přidej čtyři žloutky rozmíchané ve smetaně. Podávej se smaženou žemlí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.