Pokus zachytit 20. století, jak se prohnalo Jabloncem. Štěpán Kučera představuje svou novou knihu

28. listopad 2022

Do Kultury pod Ještědem si Jakub Marvan tentokrát pozval spisovatele a novináře Štepána Kučeru, který vydal novou knihu Gablonz / Jablonec.

Čtěte také

„Je to pokus zachytit 20. století, jak se prohnalo Jabloncem. Snažil jsem se, aby to nebylo jenom o městě, snažil jsem se podchytit dějinné fenomény, které v Jablonci, v tom mikrokosmu, jsou krásně vidět, a mají i širší platnost na přinejmenším celostátní, nebo třeba i evropské úrovni,“ představil Štěpán Kučera své nové dílo.

„Je to vlastně takový průlet 20. stoletím, taková mozaika, včetně obou světových válek, odsunu německého obyvatelstva, éry socialismu, kapitalismu, a tak dále. Je tam 100 kapitolek, každá odpovídá jednomu roku. Takže to začíná v roce 1901, prvními plány na stavbu jablonecké přehrady, a končí to na konci 90. let,“ dodal.

V čem se Gablonz / Jablonec liší od předchozích, na ceny Magnesia Litera nominovaných, románů? Jaké to je vydávat knihu v prestižním nakladatelství? A jak Štěpán Kučera vzpomíná na převedení povídky Ďáblův doktor a mrtvý wallaby do audioknihy pro Český rozhlas Liberec? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související