Fascinovalo mě, kolik lidí tomu podléhá. Liberecká autorka debutovala románem o manipulativní sektě, která se skrývá pod rouškou ezoterické organizace

10. prosinec 2021

První zkušenosti s psanou tvorbou získávala v pubertě v literárním klubu Krajské vědecké knihovny v Liberci. Jejími tehdejšími mentory byli například Ludvík Středa nebo Jiří Žáček. Jako dospělá teď Kristýna Srovnalová vydala svůj první román pod titulem Lovci sexu, sběrači lásek - Odkud se bere moc sexuálních predátorů a jejich přitažlivá síla?.

„V tom údobí, dejme tomu do dvaceti let, to bylo dost emocionální a málo sebekritické. Pak jsem měla pauzu, ale ten pocit, že něco musím ze sebe dostat, ten mě opět dohnal. Dostávaly se ke mně totiž nejrůznější příběhy, už toho na mě bylo moc a já jsem to potřebovala nějak zpracovat,“ popsala svůj krok k profesionální tvorbě Kristýna Srovnalová.

Téma, které ji zaujalo a donutilo znovu psát, bylo o sexuální manipulaci uvnitř sekty, která se skrývá pod zástěrkou organizace na duchovní rozvoj. „Fascinovala mě neskutečně tahle společenská tendence, že čím dál víc lidí tomu podléhá. Tak nějak automaticky to vyplynulo jako jedna dějová linka v té knize,“ doplnila mladá autorka.

A jak dlouhá byla cesta od prvotní inspirace k vydání románu? Pracuje na něčem novém? I na to se Kristýny Srovnalové zeptal v magazínu Kultura pod Ještědem moderátor Jakub Marvan. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související