Pivní polévka - gramatika
V receptech z kuchyní našich babiček budeme mluvit o pokrmech z piva a vyzkoušíme pivní polévku zvanou gramatika.
Rozkrájej chleba do hrnku, aby ho bylo něco přes polovic, pak na něj nalej studeného piva, přidej trochu kmínu, osol to a nech to vařit, až se chléb rozvaří; do jiného hrnku vraz 3 celá vejce, dej k nim kus másla, 3 dkg cukru a koflíček husté smetany, dobře to rozmíchej, pak to vlej do polívky, nech ji za ustavičného míchání ještě chvilenku povařit – a polívka jest hotova. Kdo ji chce míti přikyslou, může do ní přimíchat několik lžic vinného octa a přidat cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.