Perníky vykrajované, zdobené polevou

15. květen 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Zámecká kuchyně na Frýdlantu

Pro tento recept z časů našich babiček se Vladimíra Jakouběové vydala na Bukovinu u Dolánek na Turnovsku. Právě tam bydlela vyhlášená perníkářka a podle jejího návodu si budeme moci doma upéct vykrajované perníky.

Perníky vykrajované zdobené polevou

25 dkg medu
15 dkg cukru
2 lžíce vody
2 žloutky
1 dkg spěšné soli neboli amonia
8 hřebíčků roztlučeme
1/2 lžičky tlučeného nového koření
1 lžíce tlučeného anýzu
1 lžíce mleté skořice
žitná mouka podle potřeby

Rozvaříme med s cukrem a se 2 lžícemi vody. Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme mouku v množství, aby těsto bylo tužší a vhodné na rozválení na plát. Těsto necháme přikryté 3 hodiny. Potom do těsta zapracujeme žloutky a ostatní suroviny. Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout. Pak rozválíme na plát a vykrajujeme tvary. Pečeme v horké troubě. Upečené potíráme bílou polevou.

Spustit audio