Perníky vykrajované, zdobené polevou
Pro tento recept z časů našich babiček se Vladimíra Jakouběové vydala na Bukovinu u Dolánek na Turnovsku. Právě tam bydlela vyhlášená perníkářka a podle jejího návodu si budeme moci doma upéct vykrajované perníky.
Perníky vykrajované zdobené polevou
25 dkg medu
15 dkg cukru
2 lžíce vody
2 žloutky
1 dkg spěšné soli neboli amonia
8 hřebíčků roztlučeme
1/2 lžičky tlučeného nového koření
1 lžíce tlučeného anýzu
1 lžíce mleté skořice
žitná mouka podle potřeby
Rozvaříme med s cukrem a se 2 lžícemi vody. Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme mouku v množství, aby těsto bylo tužší a vhodné na rozválení na plát. Těsto necháme přikryté 3 hodiny. Potom do těsta zapracujeme žloutky a ostatní suroviny. Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout. Pak rozválíme na plát a vykrajujeme tvary. Pečeme v horké troubě. Upečené potíráme bílou polevou.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.