Pečený králík v kyselé omáčce na neděli
Neděle byla v dobách našich babiček i během půstu výjimečným dnem, tehdy se mohlo jíst maso. Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová mají recept na pečeného králíka v kyselé omáčce a také vysvětlí, jak výjimečné postavení měl začínající březen.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Pěkně slaninou protáhnutého králíka osol a dej na pekáč, do kterého jsi připravila dvě cibule na koláčky rozkrájené, jednu mrkev, hrst na sekané zelené petrželky, dva bobkové listy, několik zrnek pepře a dva hřebíčky. Polej to pak dvěma žejdlíky vinného octa a nech králíka do druhého dne odležet.
Pak ho vyndej, dej do pekáče, polej čerstvým rozpuštěným máslem, podlej ho trochou masité polívky a trochou šťávy, ve které byl naložený, a nech ho zvolna péci. Po chvíli ho polej žejdlíkem kyselé smetany a nech maso upéci do měkka.
Pak dej králíka na mísu, omáčku sceď, přidej k ní trochu masité polévky, nech ji ještě chvíli povařit. Na talíři omáčkou porce králíka polej a podávej s kynutým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.