Pečený králík v kyselé omáčce na neděli
Neděle byla v dobách našich babiček i během půstu výjimečným dnem, tehdy se mohlo jíst maso. Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová mají recept na pečeného králíka v kyselé omáčce a také vysvětlí, jak výjimečné postavení měl začínající březen.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Pěkně slaninou protáhnutého králíka osol a dej na pekáč, do kterého jsi připravila dvě cibule na koláčky rozkrájené, jednu mrkev, hrst na sekané zelené petrželky, dva bobkové listy, několik zrnek pepře a dva hřebíčky. Polej to pak dvěma žejdlíky vinného octa a nech králíka do druhého dne odležet.
Pak ho vyndej, dej do pekáče, polej čerstvým rozpuštěným máslem, podlej ho trochou masité polívky a trochou šťávy, ve které byl naložený, a nech ho zvolna péci. Po chvíli ho polej žejdlíkem kyselé smetany a nech maso upéci do měkka.
Pak dej králíka na mísu, omáčku sceď, přidej k ní trochu masité polévky, nech ji ještě chvíli povařit. Na talíři omáčkou porce králíka polej a podávej s kynutým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.