Pečený králík v kyselé omáčce na neděli

Neděle byla v dobách našich babiček i během půstu výjimečným dnem, tehdy se mohlo jíst maso. Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová mají recept na pečeného králíka v kyselé omáčce a také vysvětlí, jak výjimečné postavení měl začínající březen.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Pěkně slaninou protáhnutého králíka osol a dej na pekáč, do kterého jsi připravila dvě cibule na koláčky rozkrájené, jednu mrkev, hrst na sekané zelené petrželky, dva bobkové listy, několik zrnek pepře a dva hřebíčky. Polej to pak dvěma žejdlíky vinného octa a nech králíka do druhého dne odležet.

Pak ho vyndej, dej do pekáče, polej čerstvým rozpuštěným máslem, podlej ho trochou masité polívky a trochou šťávy, ve které byl naložený, a nech ho zvolna péci. Po chvíli ho polej žejdlíkem kyselé smetany a nech maso upéci do měkka.

Pak dej králíka na mísu, omáčku sceď, přidej k ní trochu masité polévky, nech ji ještě chvíli povařit. Na talíři omáčkou porce králíka polej a podávej s kynutým knedlíkem.