Pečený králík na koření
Tentokrát budeme s Vladimírou Jakouběovou vařit z králičího masa. To bylo na venkově v časech našich babiček velmi běžné, ale ještě běžnější byly práce na poli. To byla celodenní dřina a tak nejvydatnější stravu dostával hospodář.
Pečený králík na koření
1 králík
5 dkg slaniny
3 zrnka pepře
sůl
2 zrnka nového koření
2 stroužky česneku
majoránka
půl lžičky drceného kmínu
cibule
3 dkg sádla
Maso protkneme slaninou. Česnek rozetřeme, pepř a nové koření roztlučeme, přidáme majoránku, kmín, nasekanou cibuli a sůl. Touto kaší potřeme králíka, kterého pokapeme sádlem a necháme v chladu proležet. Potom vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme pomalu do měkka. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.