Pečená kolena v peci

Součástí venkovských stavení byla dlouhá léta černá kuchyně a pec. V ní se dala připravovat řada dobrot, třeba pečená kolena. Recept na ně připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 5 vepřových zadních kolen
  • 3 l vody
  • sůl
  • nové koření
  • celý pepř
  • bobkový list
  • 2 střední cibule
  • česnek
  • mrkev

Cibuli, mrkev svaříme společně s kořením. Vývar vychladíme, kolena očistíme a kůži po stranách nakrájíme mřížky. Do kůže vetřeme česnek se solí. Z vývaru vybereme koření a zalijeme s ním kolena. Necháme 3 dny naložené. Potom dáme kolena do železného pekáče trochu podlijeme, pekáč přikryjeme a pečeme v rozpálené peci asi 2 hodiny. Podáváme s chlebem. Kdo nemá pec, použije hodně rozpálenou troubu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.