Pečená kolena v peci
Součástí venkovských stavení byla dlouhá léta černá kuchyně a pec. V ní se dala připravovat řada dobrot, třeba pečená kolena. Recept na ně připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 5 vepřových zadních kolen
- 3 l vody
- sůl
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- 2 střední cibule
- česnek
- mrkev
Cibuli, mrkev svaříme společně s kořením. Vývar vychladíme, kolena očistíme a kůži po stranách nakrájíme mřížky. Do kůže vetřeme česnek se solí. Z vývaru vybereme koření a zalijeme s ním kolena. Necháme 3 dny naložené. Potom dáme kolena do železného pekáče trochu podlijeme, pekáč přikryjeme a pečeme v rozpálené peci asi 2 hodiny. Podáváme s chlebem. Kdo nemá pec, použije hodně rozpálenou troubu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.