Open Air, při kterém nezmoknete. Letní scénu Šaldova divadla přibližuje ředitelka Linda Hejlová Keprtová

19. červen 2024

Divadlo F. X. Šaldy připravilo na závěr letošní sezóny jednu novinku - Letní scénu. Veronika Korytářová se nejen na ni ptala ředitelky libereckého divadla Lindy Hejlové Keprtové.

Letní scéna v Jítravě

Letní scéna Šaldova divadla není v Liberci, ale v Jítravě. V tamní jízdárně našlo vedení liberecké scény prostor, který v posledním červnovém týdnu roku 2024 poslouží třem různým představením.

„Hledala jsem prostor, aby to bylo s podtitulem Open Air, při kterém nezmoknete. Minulý i předminulý rok se nám při open airech stalo, že jsme opravdu zmokli, některé jsme museli i rušit,“ vysvětluje záměr i podtitul projektu ředitelka divadla Linda Hejlová Keprtová.

Našli jsme krásný prostor v Jítravském Dvorci, který je asi čtvrt hodiny od Liberce. Je tam možnost hrát vevnitř, je tam možnost hrát venku, je tam krásné zázemí pro nás i pro diváky. Je tam restaurace, je to u lesa, je to krásný prostor,“ popsala podobu Letní scény s tím, že Šaldovo divadlo pro diváky vypravuje také autobusy na jednotlivá představení.

Co se bude hrát a co ne

V pondělí 24. června večer si diváci na Letní scéně můžou poslechnout cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast, kterým divadlo připomene 200 let od skladatelova narození.

V pátek 28. června je na programu balet Mauglí, kterému bude předcházet dětský den. Vstup na něj bude součástí vstupenky na představení.

V neděli 30. června Letní scéna nabídne derniéru komedie Semafor s písničkami Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra.

Původně se měla hrát ještě opera Guiseppe Verdiho Trubadúr, kterou ale muselo vedení divadla z provozních důvodů zrušit.

„Divákům, kteří si již zakoupili vstupenky na představení Trubadúr, je s dovolením necháváme v platnosti a dáváme na představení Semafor. Pokud by o to někdo neměl zájem, může na pokladně vstupenku vrátit, nebo si vyměnit za představení, které budeme hrát na podzim," dodává ke zrušenému představení ředitelka Šaldova divadla.

Letní scéna je velmi atraktivní, prostředí je skvělé. A doporučuji si vzít spíše holínky než lodičky, protože hrajeme v jízdárně. Ale zase je výhoda, že nezmoknete, takže i ty lodičky si můžete vzít,“ doplnila.

Jaké novinky chystá Šaldovo divadlo v následující sezóně? Jak se dělá dramaturgie opery a jaký je rozdíl od té činoherní? Kdy stávající ředitelka, která pochází z České Třebové, poprvé vstoupila do budovy libereckého divadla? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související