Hodně lidí si myslí, že prodáváme fazole, říká jedna ze zakladatelek ateliéru Hrst v Liberci

15. květen 2024

Udržitelný a český design. Tak by šlo shrnout zaměření ateliéru Hrst v centru Liberce, ve kterém si na své přijdou zejména milovnice originálního oblečení, doplňků i dekorací, zejména z přírodních materiálů. Jeho zakladatelky, návrhářky Michaelu Bogarovou a Dominiku Křenkovou, si do Setkání u mikrofonu pozvala Veronika Korytářová.

Obě pocházejí z Moravy a do Liberce přijely před několika lety studovat textilní design na Technickou univerzitu. Ještě během studií začaly navrhovat lněné bytové doplňky jako například polštáře, prostírání, povlečení nebo utěrky, a založily vlastní tvůrčí dílnu a obchod s designovými výrobky, který provozují dodnes.

Svůj ateliér nazvaly Hrst, což prý občas vede k omylu, protože si lidé myslí, že jsou bezobalový obchod, že si u nich můžou nabrat třeba hrst fazolí nebo jiných plodin. „Je to po hrsti z vybrané české tvorby. Můžete u nás najít bytové doplňky, oblečení, jsou tam šperky, máme krásnou místní keramiku. Snažíme se vždy vypíchnout to nejlepší z určitého odvětví,“ vysvětlila záběr ateliéru Hrst Dominika Křenková.

Většina tvůrců, se kterými liberecké návrhářky spolupracují, jsou lokální. Někteří jsou z jiných regionů, třeba ze Zlína nebo z Prahy. Provozovatelky obchodu si ale vybírají hlavně české autory. „Podmínkou je, aby to byli čeští tvůrci. Pár tvůrců je ze Slovenska. A už několikrát se stalo, že byla opravdu nádherná značka z Itálie, Francie, ale řekly jsme, že jednou jsme se na to zaměřily a chceme podporovat vyloženě české značky, tak v tom pokračujeme,“ doplnila Michaela Bogarová.

Společnou myšlenkou jejich výrobků i tvůrců, se kterými spolupracují, je udržitelný design. „Hrst vznikla z velké části i kvůli tomu. Já si pod tím představím, že není potřeba mít tisíc kousků oblečení, nebo čehokoliv jiného, že je lepší mít pár kousků, co se mi opravdu líbí, co dlouho vydrží. Vím, že je budu nosit, že je budu mít ráda, že budou kvalitní,“ přiblížila Michaela Bogarová.

„Hlavně víte, kdo to vyrobil, kdo tu věc ušil, za jakých podmínek, z jakého materiálu, že je kvalitní,“ dodala Křenková. Len na své výrobky obě návrhářky berou také z tuzemské tkalcovny, materiál na potisky – třeba kapradiny – pak hledají například v Jizerských horách.

Jaké se v ateliéru Hrst konají workshopy? Jak přežily covidové lockdowny a jak se změnila jejich práce, když mají malé děti? I o tom si s návrhářkami a podnikatelkami Michaelou Bogarovou a Dominikou Křenkovou povídala Veronika Korytářová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.