Ať je v tom textu něco, kvůli čemu stojí za to tady být a lidem to říkat. Aspoň jedna věta. Herecké přání prozradil Marek Němec

9. březen 2023

Za ústřední roli ve hře Burian, kterou uvádí liberecké Šaldovo divadlo, získala Veronika Korytářová v loňském roce Thálii. A právě na toto představení se z Prahy přijel podívat herec a režisér Marek Němec. Veronika Korytářová, která je také jednou z moderátorek pořadu Setkání u mikrofonu, neváhala a pozvala svého profesního kolegu do studia Českého rozhlasu Liberec.

Čtěte také

Marek Němec hraje v pražském Divadle v Dlouhé, ale je známý i díky svým filmovým nebo televizním rolím. Kromě toho také režíruje a působil i jako pedagog na DAMU. Rozhovor obou zkušených divadelníků tak byl zaměřen hlavně na jejich profesi.

Společně se zamysleli třeba nad rozdíly mezi inscenacemi v Praze a v regionu, nad výrazovými prostředky v divadelním a filmovém herectví, nebo nad tím, kde se vlastně v lidech bere potřeba hrát před publikem.

„Umím si představit, že jsou lidi, kteří mají v sobě to exhibo tak silné, že musí být pořád středem pozornosti. A je perfektní, když najdou odbytiště v herectví. A pak si myslím, že jsou lidi, kteří mají neodkladnou potřebu sdělit něco, co má nějaký smysl. Já to tak trošku mám, že si vždycky říkám: Ať je v tom textu něco, kvůli čemu stojí za to tady být a dneska to těm lidem říkat. Aspoň jedna věta,“ nastínil svůj názor Marek Němec.

S Veronikou Korytářovou se dotkli se také výuky herectví, divadelní režie, nebo trémy, která se nevyhýbá ani zkušeným praktikům. Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související