Oběd z jednoho hrnce

18. květen 2020

Pokud vám na vaření vadí hromada špinavého nádobí, tak teď vás Vladimíra Jakouběová potěší receptem na oběd z jednoho hrnce. Tento pokrm se v pohraničních oblastech vařil i za časů našich babiček.

Oběd z jednoho hrnce

60 dkg vepřového plecka
60 dkg malých brambor
2 větší cibule
3-4 stroužky česneku
1-2 mrkve
10 dkg luštěnin (hrách, fazole)
sůl
mletý pepř
2 lžičky majoránky
1 lžička kmínu
sádlo

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Brambory oloupeme a omyjeme. Den předem namočené luštěniny slijeme. Oloupanou cibuli posekáme nadrobno, stroužky česneku oloupeme a lehce rozmáčkneme. Omytou papriku zbavíme semen a nakrájíme ji na proužky, očištěnou mrkev na špalíčky. V hrnci zahřejeme trochu sádla a necháme na něm zpěnit cibuli. Přidáme maso a opečeme do zatažení. Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme majoránku, a ještě chvilku opékáme. Jakmile začne maso zlátnout, přidáme mrkev, fazole, hrách a brambory, krátce promícháme, podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby. Pečeme do změknutí. Ke konci pečení odstraníme pokličku a pokrm necháme zezlátnout. Podáváme s chlebem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.