Pivní preclíky na svatojosefskou pouť
Svátek sv. Josefa se v dobách našich babiček těšil výjimečné oblibě. Na mnoha místech se pořádaly svatojosefské poutě. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás zavedou na tu největší, do Prahy, kde se prodávaly třeba pivní preclíky.
- ½ kg polohrubé mouky
- 3 dcl světlého piva
- 3 dkg čerstvého droždí
- 2 dkg cukru
- 12 dkg sádla
- 2 žloutky
- sůl
- na posypání mák, hrubá sůl, semínka
V misce promícháme 1 dcl piva, cukr, droždí a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme zbylou mouku se solí, přidáme žloutky, rozpuštěný tuk, vzešlý kvásek a asi 2 dcl piva. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky, které rozválíme na tenké válečky, ze kterých upleteme preclíky. Přendáme je na plech vymazaný sádlem, potřeme zbylým pivem a posypeme mákem a solí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.