Babiččina vánoční vomajda
Vánoční období v dobách našich babiček trvalo do Tří králů. Říkalo se tomu vánoční dvanáctidenní. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jeho zvyky a jeden z pokrmů, vánoční vomajdu.
Ingredience
- 1/2 kg vepřového masa
- 3 cibule
- sůl
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 l masového vývaru
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce kysané smetany
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- tymián
- muškátový oříšek
- hřebíček
- jalovec
- zázvor
- sádlo
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na sádle. Na osmaženou cibulku dáme maso nakrájené na větší kostky, necháme zatáhnout, přidáme koření, osmahneme, aby se rozvinula vůně a chuť. Zalijeme vývarem a pomalu podusíme. Mouku rozkvedláme v trošce vody a když je maso měkké omáčku zahustíme. Dochutíme a zjemníme smetanou. Podáváme s chlebem nebo s knedlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.