Babiččina domácí povidla z Vysocka
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na domácí povidla z Vysocka. A právě na Vysocku bývali šikovní bednáři, jejichž řemeslo připomenou.
- 3 kg švestek
- 1 kg cukru
- 1,5 dl octa
Švestky vypeckujeme a dáme do předem máslem vymazaného hrnce. Promícháme s cukrem a octem, zakryjeme a necháme přes noc odpočinout. Pak postavíme na mírný oheň a vaříme asi čtyři hodiny – vůbec nemícháme. Před dovařením přidáme do hrnce v plátýnku zavázaných několik hřebíčků a celou skořici. Po uvaření koření vyndáme, kaši propasírujeme přes síto (naše babičky na to měly děrovaný kameninový hrnec, tzv. - povidlák), nalijeme do sklenic, uzavřeme papírem namočeným v pálence a uložíme do chladna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.