Turecký med lze si doma snadno připraviti

Poutě a jarmarky bývaly spojené s mlsáním různých dobrot, mimo jiné tureckého medu. V našich časech se s ním už moc nesetkáváme, ale můžeme si ho zkusit připravit doma. Recept mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

3 velké lžíce medu se se sněhem z pěti vajec a 42 dkg na prášek roztlučeného cukru za stálého míchání povaří. Vaří se tak dlouho, až je směs hustá, načež zamíchá se do ní jader ze 100 kusů ořechů na hrubo rozsekaných. Pak se směs natře v tloušťce 2 cm na oplatku a druhou se přikryje a mezi dvěma prkénky mírně slisuje, až vychladne. Hotový turecký med se pak na čtverhranné kousky rozkrájí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.