Masopustní koblihy
Mezi tradiční masopustní pečivo patří koblihy a tak si nejen jejich pečení připomeneme v receptech našich babiček s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou.
- ½ kg hladké nebo polohrubé mouky
- 4 žloutky
- 5 dkg másla
- 5 dkg cukru krupice
- 3 dkg droždí
- ¼ l mléka
- špetka soli
- kůra z poloviny citrónu
- 2 lžíce rumu
- marmeláda na plnění
- sádlo na smažení
Zahřejeme mléko, rozpustíme v něm cukr, sůl a droždí. Přidáme trochu mouky a vše dobře zamíchané necháme pod plátnem vzejít. Do kvásku pak vlijeme rozpuštěné máslo se zašlehanými žloutky, zbylou částí cukru a rumem. Postupně vmícháváme mouku.
Vzniklé měkké těsto hněteme tak dlouho, až se přestane lepit na okraje mísy. Pomoučené ho necháme vykynout. Vyválíme silnější plát těsta a vykrájíme kolečka.
Koblihy smažíme na sádle nebo směsi sádla a přepuštěného másla. Usmažené naplníme marmeládou cukrářskou plničkou. Hotové pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.