Kokosové věnečky kynuté podle receptu z Malé pražské kuchařky Julie Svobodové z roku 1898

Víte, že kokosový ořech vlastně není ořech, pěstuje se už 3000 let a i naše babičky ho používaly do kynutých věnečků? To a ještě více odtajní Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • na těsto: ½ kg mouky
  • 2 dcl mléka
  • 8 dkg cukru
  • 2 špetky soli
  • 3 dkg droždí
  • 2 vejce
  • 5 dkg změklého másla
Ingredience
  • náplň: 20 dkg kokosu
  • 15 dkg tlučeného cukru
  • 6 dkg změklého másla
  • 2 vejce
  • na potření: 2 lžíce másla a 2 lžíce rumu

Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby můžeme přidat trošku mouky. Necháme nakynout. Mezitím si připravíme náplň tak, že všechny suroviny dobře promícháme.

Nakynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Každý rozválíme na ovál a potřeme dvanáctinou náplně. Placičky pomazané náplní srolujeme jako rohlík, rozmáčkneme a znovu rozválíme na ovál původní velikosti. Po délce je třikrát prořízneme rádýlkem nebo nožem. Potom celý kousek zakroutíme, jako když ždímáme vodu z hadérku, stočíme do věnečku a konce dobře přimáčkneme.

Věnečky skládáme na tukem dobře vymazaný plech a necháme dalších 20 minut kynout. Ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.