Uzené maso s křenovou omáčkou podle receptu z roku 1902
Leden byl v dobách našich babiček spojen se zabijačkami a ani v receptech nemůžeme pominout masopustní období. První dobrotou je uzené maso s křenovou omáčkou.
- ½ kg uzené pečeně
- na omáčku: 3 lžíce másla
- 3 lžíce hl. mouky
- ½ l silného vývaru z masa
- 3 dcl sladké smetany
- křen
- sůl
- cukr
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Nepřestáváme míchat a postupně přiléváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti dosladíme a dosolíme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný křen. Přivedeme k varu a hned vypneme. Na talíř položíme plátky prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou omáčkou. Podáváme s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.