Uzené maso s křenovou omáčkou podle receptu z roku 1902

Leden byl v dobách našich babiček spojen se zabijačkami a ani v receptech nemůžeme pominout masopustní období. První dobrotou je uzené maso s křenovou omáčkou.

Ingredience
  • ½ kg uzené pečeně
  • na omáčku: 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hl. mouky
  • ½ l silného vývaru z masa
  • 3 dcl sladké smetany
  • křen
  • sůl
  • cukr

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Nepřestáváme míchat a postupně přiléváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti dosladíme a dosolíme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný křen. Přivedeme k varu a hned vypneme. Na talíř položíme plátky prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou omáčkou. Podáváme s knedlíkem.