Bramborové placky nasladko podle receptu z roku 1900
Zatím co my dáváme pokrmy do mrazáku pro jejich uchování, našim babičkám v zimě mrzly často nechtěně, a musely si umět poradit co pak s nimi. A co z nich hned uvařit, třeba sladké bramborové placky.
- 1 litr mléka
- 800 g předem ve slupce uvařených brambor
- 3 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 9 lžic polohrubé mouky
- tuk na pečení
- povidla
- tvaroh
- strouhaný perník
- zakysaná smetana dle chuti
Brambory uvaříme ve slupce den předem, oloupeme a najemno nastrouháme. V mléce rozšleháme vejce, cukr, sůl, mouku (nejlépe se pracuje šlehačem) a nakonec vmícháme najemno nastrouhané brambory. Těsto necháme asi čtvrt hodiny ustát a znovu jednou lehce promícháme vařečkou. Na pánvi pečeme silnější palačinky běžným způsobem.
Hotové mažeme povidly, sypeme tvarohem, skořicovým cukrem, strouhaným perníkem, nebo strouhanými ořechy s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.