Bramborové placky nasladko podle receptu z roku 1900

Zatím co my dáváme pokrmy do mrazáku pro jejich uchování, našim babičkám v zimě mrzly často nechtěně, a musely si umět poradit co pak s nimi. A co z nich hned uvařit, třeba sladké bramborové placky.

Ingredience
  • 1 litr mléka
  • 800 g předem ve slupce uvařených brambor
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 9 lžic polohrubé mouky
  • tuk na pečení
  • povidla
  • tvaroh
  • strouhaný perník
  • zakysaná smetana dle chuti

Brambory uvaříme ve slupce den předem, oloupeme a najemno nastrouháme. V mléce rozšleháme vejce, cukr, sůl, mouku (nejlépe se pracuje šlehačem) a nakonec vmícháme najemno nastrouhané brambory. Těsto necháme asi čtvrt hodiny ustát a znovu jednou lehce promícháme vařečkou. Na pánvi pečeme silnější palačinky běžným způsobem.

Hotové mažeme povidly, sypeme tvarohem, skořicovým cukrem, strouhaným perníkem, nebo strouhanými ořechy s cukrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.