Čočkové smaženky podle receptu z časopisu Hvězda čsl. paní a dívek z roku 1929
V receptech našich babiček nahlíží Vladimíra Jakouběová nejen do rodinných receptářů či kuchařských knih, které vycházely před sto lety, ale také do dobového tisku. Tentokrát to bude časopis Hvězda s receptem na čočkové smaženky. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobovém tisku:
Uvařenou čočku asi 1/4 kg prolisujeme, přidáme 2 celá vejce, strouhanou housku, jemně sekanou zelenou petrželku, osolíme. Z těsta uděláme placičky, obalíme v housce, a v horkém omastku osmažíme po obou stranách. Opatrně obracíme, dobře zapečené, lopatkou. Podáme pak s omáčkou holandskou a hlávkovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.