Strouhanec podle receptu z Jilemnicka
Září je mimo jiné měsícem sklizně brambor. Jaký byl jejich význam při hospodaření i v kuchyni, se dozvíme z povídání Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního o kuchyních našich babiček. A přidáme recept na strouhanec.
- 1,5 kg brambor
- 2 vejce
- 2 dl mléka
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- majoránka
- 5 stroužků česneku
- 25 dkg uzeného masa
- tuk na vymazání plechu
Oloupané brambory nastrouháme. Zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto. Osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a nalijeme na dobře vymazaný plech. Posypeme na kostičky pokrájeným masem a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny nebo s kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.