Vegetářská pečeně podle První vegetářské kuchařky z roku 1909
Už v dobách našich babiček na přelomu 19. a 20. století se objevovaly vegetariánské recepty. Zprvu jen výjimečně, později i v samostatné kuchařce. A do jedné nahlédneme s Vladimírou jakouběovou a Jaroslavem Hořením na vegetářskou pečeni.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je otištěn v dobové kuchařce:
„¼ kg vloček ovesných uvaří se v půl litru vody s kouskem másla na hustou kaši a nechá vychladnouti. Pak se do ní zamíchají tři lžíce strouhaného parmazánského sýru, trochu drobně usekané zelené petržele, půl nadrobno nakrájené cibulky, kousek másla, sůl, tři vejce a asi tři lžíce nesladké marmelády z rajských jablíček. Vše se dobře promíchá, přidá tolik strouhané housky, aby se z těsta dala udělati šiška, ale aby těsto zůstalo dosti vláčné.
Pak se pečeně vloží na pekáč do rozehřátého másla, přidá se k ní kousek cibule, posype strouhaným sýrem, pokropí kyselou smetanou a za stálého mazání máslem a smetanou upeče se do zlatova. Podává se s kaprlovou, nebo s nějakou jinou omáčkou z kyselé smetany.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.