Malinová višňovka podle rodinného receptu Vladimíry Jakouběové
Venkovské i měšťanské kuchyně měly řadu rozdílných, ale i společných věcí. Mezi ty společné patřily různé alkoholické nápoje. Dědečkové pálili kořalku, babičky se věnovaly ovocným šňapsům. Třeba v rodině Vladimíry Jakouběové byla oblíbená Malinová višňovka. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- 1 kg višní
- 5 lžic malinové šťávy
- 3 hřebíčky
- ¼ litru pálenky
- 25 dkg cukru
- ¼ litru vody
Višně propláchneme, zbavíme stopek, vypeckujeme a nasypeme do čisté dvoulitrové sklenice. Do každé třetiny náplně vložíme hřebíček, zalijeme malinovou šťávou a pálenkou, sklenice uzavřeme a necháme asi 4 týdny na teplém místě. Na pánvi pak necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme vodou a za stálého míchání rozvaříme. Vychladlý roztok nalijeme do sklenice s višněmi a alkoholem, sklenici uzavřeme a necháme ještě týden proležet. Poté přecedíme a nalijeme do čisté lahve.
Višně nevyhazujeme, ale použijeme do moučníků. Vladimíra Jakouběová doporučuje poměry ingrediencí vynásobit, protože jinak po pěti týdnech zjistíte, že jste toho vyrobili málo...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka