Kucmoch s kroupami, hrachem a uzeným

Se začátkem června začíná období senosečí a sušení sen znamenalo zajištění krmiva na zimu. Takže na jídlo nebylo moc času, až večer a večeře musela být vydatná. Jako třeba kucmoch s kroupami, hrachem a uzeným. Více už Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1 kg uzených žeber
  • 1 hrnek zeleného hrachu
  • 0,75 hrnku krup
  • 1 velká cibule
  • 15 dkg slaniny
  • 8-10 stroužků česneku
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • 1 snítka libečku

Žebra omyjeme a uvaříme. Obereme maso z kostí a pokrájíme na kousky. Vývar použijeme na polévku. Hrách opereme, zalijeme vodou a necháme přes noc stát. Druhý den uvaříme doměkka. Kroupy propláchneme, nasypeme do vařící vody a také uvaříme doměkka.

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a společně osmažíme na oleji dozlatova. Odstavíme a vmícháme rozmačkaný česnek a majoránku. Scezené kroupy a hrách smícháme, přidáme slaninu s cibulí, uzené maso, lehce osolíme, opepříme a přidáme lístky libečku. Všechno dobře promícháme. Pekáč vymažeme sádlem a urovnáme do něj směs. Vložíme do vyhřáté trouby a 20 minut zapečeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.