Zapékanec s bramborama a bejlím podle receptu z Roprachtic
Jarní práce jsou v plném proudu a zatím co nám pomáhá technika, v dobách našich babiček se do prací kdo měl ruce a nohy. Proto v lidové kuchyni převládala jednoduchá jídla. Třeba jako zapékanec s bramborama a bejlím, který vybrala Vladimíra Jakouběová a natočil Jaroslav Hoření.
- brambory
- 1-2 cibule
- ¼ l smetany
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- sušené bylinky
- česnek
- kousek hořčáku (tvarohový sýr s kmínem a bylinkami)
Do vymazaného pekáče dáme na dno na plátky nakrájené brambory. Na ně nakrájíme cibuli na kolečka. To celé ještě jednou či dvakrát opakujeme podle toho, jak hluboký pekáč máme. Konec zakončíme bramborami. Ze smetany, vajíčka, soli, pepře, bylinek (libeček, rozmarýn petržel) a utřeného česneku připravíme zálivku, přidáme do ní nadrobený hořčák (bílý sýr) a brambory zalijeme. Dáme do trouby a upečeme. Podáváme s hruškovým kompotem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.