Zapékanec s bramborama a bejlím podle receptu z Roprachtic

Jarní práce jsou v plném proudu a zatím co nám pomáhá technika, v dobách našich babiček se do prací kdo měl ruce a nohy. Proto v lidové kuchyni převládala jednoduchá jídla. Třeba jako zapékanec s bramborama a bejlím, který vybrala Vladimíra Jakouběová a natočil Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • brambory
  • 1-2 cibule
  • ¼ l smetany
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • sušené bylinky
  • česnek
  • kousek hořčáku (tvarohový sýr s kmínem a bylinkami)

Do vymazaného pekáče dáme na dno na plátky nakrájené brambory. Na ně nakrájíme cibuli na kolečka. To celé ještě jednou či dvakrát opakujeme podle toho, jak hluboký pekáč máme. Konec zakončíme bramborami. Ze smetany, vajíčka, soli, pepře, bylinek (libeček, rozmarýn petržel) a utřeného česneku připravíme zálivku, přidáme do ní nadrobený hořčák (bílý sýr) a brambory zalijeme. Dáme do trouby a upečeme. Podáváme s hruškovým kompotem.