Cibulový zápar proti nachlazení
Kromě toho, že tu máme období půstu, tak začíná také čas práce na poli. Třeba vysít cibuli. Ta měla v kuchyních našich babiček nezastupitelné místo. Sloužila i jako lék a proto pro nás Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová mají recept na cibulový zápar.
- 1–2 cibule
- 1/2 l vody
- med na oslazení
- mléko
Cibule nakrájíme, můžeme i se slupkou, případně oloupeme, a dáme vařit do uvedeného množství vody. Vaříme přibližně patnáct minut na mírném ohni. Potom přecedíme. Zápar můžeme zjemnit trochou mléka a osladit medem. Podáváme při kašli a nachlazení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.