Cibulový zápar proti nachlazení

Kromě toho, že tu máme období půstu, tak začíná také čas práce na poli. Třeba vysít cibuli. Ta měla v kuchyních našich babiček nezastupitelné místo. Sloužila i jako lék a proto pro nás Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová mají recept na cibulový zápar.

Ingredience
  • 1–2 cibule
  • 1/2 l vody
  • med na oslazení
  • mléko

Cibule nakrájíme, můžeme i se slupkou, případně oloupeme, a dáme vařit do uvedeného množství vody. Vaříme přibližně patnáct minut na mírném ohni. Potom přecedíme. Zápar můžeme zjemnit trochou mléka a osladit medem. Podáváme při kašli a nachlazení.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.