Sedlácká bída z Podkrkonoší aneb Co dům dal
Tentokrát nás čeká sedlácká bída, Tak se jmenuje další ze staletých receptů, který dokazuje hospodárnost našich babiček. Pokrm z toho, co zbylo od neděle, připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 3 hrnky kysaného zelí
- slanina
- 1 cibule
- voda
- zbytek vařených brambor
- zbytek vařených širokých nudlí
- čerstvý libeček
- sůl
- špetka kmínu
- sádlo
Na rozpáleném sádle osmahněte nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte 3 hrnky zelí, jemně opražte. Přidejte na kostky nakrájené brambory a nudle a promíchejte. Na druhé pánvi mezitím osmahněte na kostky nakrájenou slaninu. Nakonec obě směsi spojte a promíchejte s kořením a nasekaným libečkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.