Špenát s nudlema a uzeným
Na zahrádkách se nám to všechno krásně zelená a láká k přípravě něčeho dobrého a zdravého. V Dolním Pojizeří v tento čas naše babičky v kuchyních využívaly první úrodu špenátu. A tak to zkusíme také podle receptu Vladimíry Jakouběové, který zaznamenal redaktor Jaroslav Hoření.
- 70 dkg listového špenátu
- ¼ l smetany
- 40 dkg domácích širokých nudlí
- 40 dkg vařeného uzeného masa
- sůl
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- několik stroužků česneku
- 2 vejce
- trocha sádla
- 1 cibule
Nudle uvaříme v osolené vodě. Maso nakrájíme na kostičky. Na sádle zpěníme najemno pokrájenou cibuli. Přidáme nakrájené listy špenátu a necháme vydusit přebytečnou vodu. Pak přilijeme smetanu (množství upravíme podle hustoty špenátu) a povaříme. Vmícháme celá vejce a necháme ještě přejít varem. Špenát dochutíme solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a strouhaným muškátovým oříškem.
Pekáč vymastíme olejem. Na dno rozprostřeme polovinu těstovin, na ně polovinu masa, pak polovinu špenátu a všechno zopakujeme. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme krátce zapéct.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.