Nejvíc mincí se ztrácí v kapsách zahraničních turistů, říká mluvčí České mincovny v Jablonci

České mincovnictví má u nás víc než tisíciletou tradici. A díky šikovnosti mincmistrů můžeme obdivovat nejen oběžné, ale i pamětní mince. Nejen ty přišel do pořadu Dopoledne pod Ještědem přiblížit Jaroslav Černý, mluvčí České mincovny v Jablonci nad Nisou.

Kremnická mincovna, jak vypadá dnes

Povídalo se o historii ražení mincí na českém území od doby Keltů, přes tolary a groše, až do roku 1918, tedy vzniku české koruny. Věděli jste, že jablonecká mincovna razí všechny české mince od roku 1995? Mincovna v Jablonci nad Nisou se otevřela už 1. července roku 1993, po rozdělení republiky. Do té doby se mince razily ve slovenské Kremnici.
V roce 1993 ale začali jen s ražbou haléřových mincí, tedy desetníků, dvacetníků a padesátníků. Koruny, dvoukoruny a pětikoruny se v mezidobí razily v Kanadě; a deseti, dvaceti a padesátikoruny v Německu. Od roku 1995 jsou už ale všechny české mince z jablonecké mincovny. A padesátikoruna byla v roce 1993 vyhlášená nejkrásnější mincí světa.

Vyražené padesátikoruny v České mincovně

Hovor se stočil i na to, kolik mincí se ročně vyrazí a kolik ztratí – nejvíc jich prý odvezou zapomenutých ve svých kapsách zahraniční turisté; další pak skončí v kašnách nebo propastech, vhozeny tam pro štěstí. A jak se mince vlastně rodí a kdo vybírá motivy? Co myslíte, jak se motivy na českých mincích, těch „obyčejných“, které jsou v oběhu, od roku 1993 změnily?

Pamětní mince Karla Gotta vyražená v Jablonci nad Nisou

Jaroslav Černý také přinesl ukázat zlaté mince s podobiznou Karla Gotta, kterou si Mistr v jablonecké mincovně sám vyrazil 5. prosince roku 2018. A přišla řeč i na ostatní pamětní mince, například ty s legendami českého tenisu nebo hokeje, které pocházejí z mincovny v Jablonci nad Nisou. Možná by to byl tip na vánoční dárek. Jak totiž mluvčí mincovny říká, koupě zlatých nebo stříbrných mincí je dobrá investice.

Spustit audio

Související