Sportovkyně Sáblíková a Samková mají své pamětní mince. Razí je v Jablonci nad Nisou

28. březen 2014

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si po dnešní návštěvě Jablonce nad Nisou připojila do své velké sbírky medailí nové zlaté a stříbrné kousky. Vyrazila si je sama u velkého stroje v mincovně. Pamětní minci s portrétem dnes začali v Jablonci razit i další sportovní hvězdě z letošní olympiády v Soči, snowboardistce Evě Samkové.

„Je to super zážitek, pro mě to strašně moc znamená. V tohle jsem nikdy nedoufala, ani jsem nevěděla, že se něco takového může stát. Jsem za to fakt hrozně ráda,“ usmívá se Sáblíková.

Zlatá olympijská rychlobruslařka se právě vrátila od obrovského stroje, na kterém zmáčkla červený knoflík a vyrazila tak první pamětní minci se svým portrétem. Dojatá byla nejen ona, ale i její trenér Petr Novák.

„Když vidím, že se razí zlatá a stříbrná mince, je to ocenění práce sportovce. Vždycky mi vyvstane to, jak mi lidé říkali ‚Co to děláš za debilní sport? Nikoho to nezajímá, nikdo to nezná a nikdy tě to nebude živit.‘ A ono mě to živí, ale lidé hlavně už rychlobruslení a Martinu znají. Vždycky se mi tlačí slzy do očí, když si na to vzpomenu,“ neskrývá dojetí Novák.

Svou minci má také zlatá snowboardistka Eva Samková, kterou na olympiádu v Soči připravoval trenér Jakub Flejšar. Eva je doma se zlomenou nohou, proto vyrazil trenér minci za ní.

„Říkalo se, že připravovali medaili pro Martinu už ve chvíli, kdy dojížděla poslední kolo. Kdyby se mě zeptali, mohli už dva roky před olympiádou razit medaili pro Evu. Je to samozřejmě s nadsázkou, ale já jsem věřil, že olympiádu vyhraje a všude jsem to předtím i říkal,“ vzpomíná Flejšar.

Autorem portrétů obou olympioniček je vyhledávaný medailér Jiří Dostál. Ve svém ateliéru vytvořil podobiznu Václava Havla nebo amerického prezidenta Baracka Obamy. Kreslit sportovce ho nadchlo.

Logo

„Můj obdiv k nim je ohromný. Pro mě to je spíš pocta, že jsem je mohl dělat,“ je nadšený Dostál.

Jiří Dostál studoval podobu Martiny a Evy dlouhé týdny. Setkání z očí do očí je ale něco jiného.

„Znám člověka, naučím se ho kreslit zpaměti. Teď když Martinu vidím živou, tak mě vůbec nepřekvapuje. Akorát když vidím, jak je taková křehká figura nabitá neuvěřitelnou energií, to mně hlava nepobírá,“ dodává.

Sama Martina Sáblíková je se svou podobou na minci spokojená.

„Ten posez a postoj, to jsem přesně já! Akorát mi připadá, že se na té medaili hodně směju, což musím říct, že při jízdě moc nejde,“ uzavírá Sáblíková s humorem.

autor: sas
Spustit audio