Největší kšeft českého pravěku, popisuje nástroje doby kamenné z Turnovska archeolog Jan Prostředník

9. červenec 2024

S čím se obchodovalo v pravěku, do jaké doby sahá osídlení regionu, co je Archeologické léto a jaké jsou novinky v turnovském muzeu, odhaluje ředitel muzea, archeolog Jan Prostředník.

Archeolog Jan Prostředník ukazuje redaktorce Janě Švecové nástroje z archeologických nálezů z Turnovska

Za nejpodstatnější nález oblasti Turnovska považuje archeolog Jan Prostředník například pravěké kamenné sekerky. Jsou z unikátní suroviny, která původně vznikla ze sopečného popela a podle archeologa se vyskytuje pouze v oblasti mezi Jabloncem nad Nisou a Tanvaldem.

Skvěle se hodila nejen k výrobě sekyrek, ale i dalších nástrojů, díky kterým už tady v době kamenné panoval čilý obchodní ruch. „Jedná se o největší „kšeft“ českého pravěku, obchodovalo se s nimi na území od severního Polska až po dnešní Itálii. Od Moldávie po Pařížskou kotlinu. V podstatě celá Evropa byla tímto nástrojem zásobována,“ prozradil jednu ze zajímavostí Jan Prostředník.

První osídlení Českého ráje se datuje zhruba 100 000 let před naším letopočtem. „Například Podtrosecké rybníky nebo známý Žabakor jsou původně pravěká jezera,“ upozornil Prostředník. Právě ty přilákaly lovce a sběrače střední doby kamenné. Jako přístřešky využívali pravěcí lidé tamní skalní přístřešky.

I tam mohou vést kroky návštěvníků během Archeologického léta. S průvodcem se mohou vydat například 13. července do lokality Chlum – Kozlov, využívané od pravěku po středověk. Dalším cílem jsou Klokočské skály, kam se lidé mohou po registraci na stránkách Archeologického léta vypravit 10. srpna. Mimo jiné navštíví například jeskyni Postojnu.

Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související