O Severáčku, jeho úspěších i plánech a také zakladatelích, se sbormistryní Silvií Langrovou

28. červen 2024

Za velmi úspěšný mohou letošní školní rok považovat děti z legendárního dětského sboru Severáček z Liberce. Jedním z velkých úspěchů bylo například obhájení prvenství v belgickém Nerpeltu, ale i vystoupení ve Francii, kam Severáček jezdí už od 60. let.

Redaktorka Jana Švecová při rozhovoru se sbormistyní Severáčku Silvií Langrovou

„Do Francie jezdíme pravidelně od roku 1964. Letos jsme zpívali v obrovském románském kostele, který byl zaplněný do posledního místečka. Po koncertě za námi přicházeli lidé a říkali, že si pamatují ještě pana Uherka,“ sdílí zážitek sbormistryně Severáčku Silvie Langrová.

Francouzština je pro repertoár souboru nezbytná. Děti ale zpívají v originále a zpaměti i písně v latině, němčině a dalších jazycích. „Nikdy jsem nepočítala, ale tradice je taková, že děti na zahraničních zájezdech vždycky zpívají i písně, které tamní posluchači znají, které jsou jim blízké. Největší výzvou pro ně byly asi písně v korejštině, zpívali jsme mimo jiné i korejskou hymnu v originále,“ popsala sbormistryně.

Co čeká děti z legendárního sboru o prázdninách? Jak bodovaly v zahraničí? Co znamená pro Francouze Liberec? Jak Silvie Langrová v Liberci začínala a co pro ni znamenali a znamenají manželé Jiřina a Milan Uherkovi, zakladatelé Severáčku? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související