Přebíral jsem v podstatě prázdné muzeum, říká archeolog a ředitel Muzea Českého ráje Jan Prostředník

Viking a archeolog Jan Prostředník je taky ředitelem Muzea Českého ráje. Přijal také pozvání k do studia k moderátorce Ivetě Kalátové.

Čtěte také

„Nechal jsem si udělat testy a vyšlo mi, že rodově pocházíme z oblasti Skandinávie, konkrétně z oblasti jižního Švédska. Ale druhá část rodiny pochází z Itálie,“ řekl v úvodu k vlně veder Jan Prostředník.

„K archeologii mě dostal zájem o dějiny. Měl jsem to štěstí, že jsme se v 80. letech minulého století dostal na katedru archeologie a vystudoval ji,“ popsal Jan Prostředník, jak se k archeologii dostal. Ačkoliv o archeologii mluví jako o své lásce, dnes už se jí v podstatě nevěnuje.

„Od té doby, co jsem převzal vedení muzea, nemám na archeologii čas. Ale já jsem si to i zakázal, protože neumím dělat věci napůl, dělat napůl ředitele a napůl archeologa,“ vysvětlil.

Svůj nástup do pozice ředitele si představoval lepší. „Nastupoval jsem ve strašné době, tehdy byl tvrdý lockdown. Návštěvníka jsme tehdy neviděli a prognóza nebyla dobrá. Já jsem vlastně přebíral prázdné muzeum,“ zavzpomínal.

V práci se Jan prostředník snaží navázat na svou předchůdkyni Vladimíru Jakouběovou, pár změny ale udělal. „Pozměnili jsme koncepci výstavních plánů. Snažíme se, aby výstavy byly dlouhodobější a ve více výstavních prostorech. Všem věkovým skupinám chceme i nabídnout přidanou hodnotu, třeba pomocí edukačních programů,“ popsal.

V těchto dnech (srpen 2023) chystají i otevření úplně nové části expozice. „7. září zahájíme provoz dalšího domu, číslo popisné 72. Ten je přímo propojen se současným výstavním prostorem a rozšíří ho o výstavní síň Viléma Heckela, víceúčelový sál, expozici luminiscence a výstavní sál mineralogické expozice,“ prozradil.

Co všechno se v turnovském muzeu chystá za expozice? A co dělat s věcmi z pozůstalosti, které byste chtěli vyhodit? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Iveta Kalátová , Patrik Fišer
Spustit audio

Související