O elektronické občance, kde ji použít a kde ne, s vedoucím správního odboru magistrátu v Jablonci nad Nisou Petrem Karlovským

12. červenec 2024

Od 1. července 2024 se lidé mohou v obcích s rozšířenou působností, u Policie České republiky a vybraných úřadech státní správy prokazovat elektronickým občanským průkazem. Co to přináší a obnáší, jsme se zeptali Petra Karlovského z jabloneckého magistrátu.

Redaktorka Jana Švecová při rozhovoru s Petrem Karlovským, vedoucím správního odboru magistrátu v Jablonci nad Nisou

Do chytrého telefonu si lidé mohou elektronický občanský průkaz stáhnout pomocí aplikace eDoklady prostřednictvím obchodů AppStore a Google Play.

„Jedná se digitální alternativu občanského průkazu, podmínkou je ovšem platný doklad, bez něj nemůže aplikace sama o sobě fungovat,“ vysvětluje Petr Karlovský.

Od 1. ledna 2025 se bude možné elektronickou občankou v telefonu prokazovat i u dalších subjektů, například na menších obecních úřadech, městské policii nebo u volební okrskové komise. Průběžně je budou přijímat i v soukromé sféře, například v bankách nebo hotelech.

Klasické občanské průkazy ve formě plastových kartiček budou fungovat i nadále. Lidé je, jak Petr Karlovský upozorňuje, budou potřebovat například k cestám do zahraničí. V Evropské unii by se měly elektronické doklady plošně rozšířit během následujících dvou let.

Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.