Nadýchané knedlíky s jahodama
V receptech našich babiček nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomínají nejen jak uvařit pozapomenuté dobroty, ale také dobové zvyky a pranostiky. A tak se dozvíme, jaký význam měl pro hospodáře svátek svatého Medarda a jak uvařit nadýchané knedlíky s jahodama.
Recepty uvádíme v původním znění, jak byly napsány v doborvých kuchařských knihách.
- 1,5 dcl podmáslí
- 1,5 dcl mléka
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- 10 dkg rozpuštěného másla
- ½ kg polohrubé mouky
- 3 dkg čerstvého droždí
- jahody
- strouhaný tvaroh
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
- případně kysaná smetana
Z mouky, mléka a droždí zaděláme kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, podmáslí, mléko, vejce a máslo a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Z nakynutého těsta lžící odkrajujeme kousky na pomoučený vál, každý kousek zploštíme a položíme na něj jahodu. Zabalíme do úhledné koule. Chvíli necháme nakynout a pak uvaříme v páře 6-8 minut, podle velikosti. Po zvednutí pokličky rychle každý knedlík propíchneme vidličkou nebo špejlí, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily. Na talíři posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem podle chuti, pokapeme rozpuštěným máslem, můžeme přizdobit lžící kysané smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka