Nadýchané knedlíky s jahodama

V receptech našich babiček nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomínají nejen jak uvařit pozapomenuté dobroty, ale také dobové zvyky a pranostiky. A tak se dozvíme, jaký význam měl pro hospodáře svátek svatého Medarda a jak uvařit nadýchané knedlíky s jahodama.

Recepty uvádíme v původním znění, jak byly napsány v doborvých kuchařských knihách. 

Ingredience
  • 1,5 dcl podmáslí
  • 1,5 dcl mléka
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 3 dkg čerstvého droždí
  • jahody
  • strouhaný tvaroh
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo
  • případně kysaná smetana

Z mouky, mléka a droždí zaděláme kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, podmáslí, mléko, vejce a máslo a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Z nakynutého těsta lžící odkrajujeme kousky na pomoučený vál, každý kousek zploštíme a položíme na něj jahodu. Zabalíme do úhledné koule. Chvíli necháme nakynout a pak uvaříme v páře 6-8 minut, podle velikosti. Po zvednutí pokličky rychle každý knedlík propíchneme vidličkou nebo špejlí, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily. Na talíři posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem podle chuti, pokapeme rozpuštěným máslem, můžeme přizdobit lžící kysané smetany.