Na paddleboardu plula po švédských i kanadských řekách, nevynechala ani Balt. Monika Klemšová z Liberecka si plní své cestovatelské sny

4. listopad 2023

V práci dala výpověď, aby mohla cestovat. A to dost neobvykle. Monika Klemšová z Mníšku u Liberce se na paddleboardu plavila na řekách ve Švédsku a v Kanadě a vyzkoušela si i cestu Baltským mořem. Do Setkání u mikrofonu ji pozval Pavel Kudrna.

„Potýkám se s podobnými potížemi jako spousta lidí, kteří tráví hodně času u počítače. Už delší dobu jsem měla různé zdravotní potíže s krční páteří, se ztrátou citu v ruce, a protože vím, že pokud se hodně hýbu, tak je mi dobře a nepotřebuji žádného doktora. Takže já se vlastně průběžně léčím tím pohybem na paddleboardu,“ vysvětlila Monika Klemšová jednu z motivací, proč odešla ze zaměstnání na libereckém magistrátu a proč cestuje právě na paddleboardu.

„Rozhodla jsem se, že podniknu takovou životní cestu. Tajně jsem snila o tom, podívat se do takových zemí jako Skandinávie, a pak se k tomu přidaly i sny o Kanadě. Čas běží a teď máte všechny možné bolesti a přemýšlíte, jak dlouho ještě dokážete dělat nějakou sportovní aktivitu, takže jsem si řekla, že už nebudu na nic čekat. Vzala jsem úspory a koupila jsem letenku, hodně jsem tedy šetřila,“ nastínila Monika Klemšová s tím, že jí úspory na cestování stačily, protože dokáže žít velmi skromě.

A kde všude už na paddleboardu byla? Například na největším švédském jezeře Vänern, plavila se na něm po tamních řekách, podél pobřeží Švédska a přeplula z něj i část Baltského moře do Finska. Stejným způsobem pak cestovala i po řekách v Kanadě. Co jí takovéto cestování přináší, i co na svých cestách zažila, to uslyšíte v záznamu Setkání u mikrofonu. Do pořadu Moniku Klemšovou pozval Pavel Kudrna.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související