Ivana v Japonsku: Suši, kimono, sakury i hora Fudži pohledem české novinářky

21. červen 2023

Kolegyně Ivana Bernáthová přišla do Setkání u mikrofonu vyprávět o další části své „cesty kolem světa", do země s velmi tradiční kulturou, nádhernou přírodou a jídlem, které dráždí úplně všechny chuťové buňky.

Ivana strávila v květnu 2023 v Zemi vycházejícího slunce dva týdny jako součást svého výletu po Tichomoří a východní Asii. Společnost jí tam dělaly její dvě dcery, jedna z nich hráčka Go, a také její malý vnuk, který je pro změnu fanoušek Pokémonů a japonských komiksů manga. Japonská kultura tedy zajímala všechny.

Dvoutýdenní pobyt zvolili z ryze praktických a finančních důvodů. „Po Japonsku se přepravujete šinkanseny, vysokorychlostními vlaky, které dosahují rychlosti až 320 km za hodinu, a za ty se tvrdě platí. Pro turisty existuje  finančně výhodná permanentka, které se říká JR Pass, a tu si na týden pořídíte za 5400 korun, na dva týdny už stojí přes 10 tisíc korun.

Takže jsme si koupili týdenní pass, abychom zvládli trasu Tokio-Ósaka-Kjóto-Hirošima-Fudži a zbylé dny jsme pobývali v Tokiu a zajeli také do nádherné horské scenérie kolem města Nikkó, kde jsou úžasné chrámy, vodopády, jezera a taky termální lázně,“ přiblížila.

O svých dojmech z Japonska, tedy o rozkvetlých zahradách a chrámech v Tokiu, o tamních lidech, zvycích, restauracích či cestování metrem, i o přírodě, Hirošimě, termálních lázních a posvátné hoře Fudži, vyprávěla Ivana Bernáthová v Setkání u mikrofonu.

Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související