Ivana na Novém Zélandě: Když jsem viděla Pána prstenů a Hobita, rozhodla jsem se, že se tam vydám

2. červen 2023

Redaktorka Ivana Bernáthová je proslulá svou cestovatelskou vášní. Když se ale rozhodla vydat na cestu kolem světa, několikero obočí se pozdvihlo. Ivana už je zpět a o první části té cesty, na Nový Zéland, přišla vyprávět do Setkání u mikrofonu.

Země, která leží kousek od Austrálie, tedy Nový Zéland, byla pro naši kolegyni, redaktorku Ivanu Bernáthovou, splněný cestovatelský sen.

„Důvod je prostinký. Když jsem se totiž dívala na Pána prstenů a taky na film Hobit, tak jsem doslova žasla nad divukrásnou krajinou nádherně rozeklaných hor, úžasných vodopádů, blankytných jezer, dýmajících vulkánů a sytě zelených lesů s obřími kapradinami, ve které se tyhle velice oblíbené filmy natáčely.

Tak jsem si řekla, že začnu šetřit a na Nový Zéland se vydám. Shodou okolností měla stejný sen i má kamarádka, tak jsme si koupily letenku, mimochodem, když se koupí v předstihu, není až zase tak drahá, a letěly jsme,“ prozradila Ivana, co ji k cestě do země maorsky nazvané Aotearoa, tedy „Země dlouhého bílého oblaku", inspirovalo.

Maory, kteří jsou původními obyvateli Nového Zélandu, je ve městech možné běžně potkat. Podle Ivany jsou snadno k poznání, od Evropanů, hlavně Britů, kteří se na Nový Zéland dostali mnohem později, jsou velmi odlišní. „Maorové mají polynéský původ, na lodích waka připluli na Nový Zéland zřejmě z Tahiti nebo Havaje ve 14. století.

Jsou korpulentní, mají uhlově černé vlasy a hodně z nich dodržuje tradici, že mají na obličeji a na těle charakteristické tetování moko. V minulosti sloužilo jako rozeznávací znak mezi jednotlivými kmeny a hrálo důležitou roli při soubojích a válkách.

Určitě si všichni vzpomenete na jejich válečný tanec haka, který se dostal i do našeho povědomí díky rugbyovému novozélandskému týmu ‚All blacks‘, který předvádí haku před každým svým zápasem a sportovci si pomalovávají obličej právě maorskými kresbami.

Maorové žijí většinou ve městech, mají ale i své půvabné vesnice jako je Ngaruawahia, což je oficiální sídlo nejvyšší maorské náčelnice,“ vypráví cestovatelka.

Během cesty se Ivana dostala i ke zdroji své inspirace, do Hobitína, tedy vesnice Matamatu, kterou si režisér Peter Jackson vybral pro natáčení trilogie Pána prstenů a filmu Hobit.

„Koho by nedojalo, kdyby se ocitnul v pohádkové Středozemi, kde mají kouzelný Prsten moci, který vás učiní neviditelným a prodlouží vám život? Kdo z nás kdy netoužil uniknout do říše fantazie a kouzel, plné sympatických hobitů, moudrých elfů, mocných čarodějů a hrdinných králů? Vesnice Matamatu vyniká nádhernou přírodní scenérií.

Realizátoři úspěšné Tolkienovy trilogie chtěli původně postavené kulisy, tedy miniaturní hobití nory s květinovými a zeleninovými zahrádkami nebo hobití hostinec Zelený drak, zbourat. Pak někdo pochopil, že se z filmového městečka může stát turistický hit.

A taky že ano. Do Středozemě jedete hobitím autobusem, ve kterém zní slavná filmová hudba, právě ta mě dostala; průvodci vyprávějí špíčky z natáčení Hobita a Pána prstenů, obdivujete život hobitů Frodo nebo Bilbo Pytlíka a ochutnáte dokonce středozemské pivo. Paráda,“ usmívá se při vzpomínce Ivana.

Jak dlouhá je cesta na Nový Zéland? Jaké byly první dojmy po přistání? Vyzkoušely cestovatelky maorské jídlo? Na jaké túry se vydávaly? Navštívili i tamní slavné jeskyně? Jak se žije Novozélanďanům a českým krajanům na ostrovech? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související