Mlíkačka s koprem
Jednou z nejdůležitějších surovin v kuchyních našich babiček bylo mléko. Nejen pro přípravu sýrů a tvarohů, ale také na vaření. Třeba mlíkačky s koprem, podle receptu, který vybrala Vladimíra Jakouběová.
- 30 dkg brambor
- 1/4 l kyselé smetany
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l vody
- 1 lžíce kopru sušeného nebo čerstvého
- 2 vejce uvařená natvrdo
- sůl
Oloupané brambory nakrájíme na kostky, zalijeme horkou vodou, okmínujeme a vaříme doměkka. Vývar s bramborami zalijeme smetanou smíchanou s moukou. Polévku povaříme 5 minut za občasného prokvedlání. Ochutíme koprem. Před podáváním přidáme do talíře rozkrájená vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.