Masopustní růže

9. březen 2020

V období našich babiček, když končil čas hodování, tak se ještě peklo a vařilo, aby bylo čím pohostit maškary. A to nejen zabijačkovými dobrotami, ale i něčím sladkým. Třeba masopustními růžemi. 

Masopustní růže

20 dkg hladké mouky
2 dkg másla
3–5 žloutků
lžíce rumu
špetka soli

Na vál prosejeme mouku, rozdrobíme do ní máslo, přidáme sůl, žloutky a rum zaděláme těsto tak tuhé, aby nebylo potřeba podsypávat moukou. Těsto tence vyválíme a vykrájíme vždy po třech kolečkách různých velikostí a každé kolečko na několika místech po obvodě nařízneme. Bílkem slepíme vždy 3 velikosti tvarů, nejmenší dáme nahoru. Smažíme v rozpáleném tuku malými kolečky dolů, a když zčervenají, obrátíme je. Necháme na ubrousku okapat. Potom je ocukrujeme a do středu kytičky dáme kousek tuhé zavařeniny na ozdobu.

Spustit audio