Masopustní kortouče z Podkrkonoší

Pokud jste ještě nestihli ochutnat nějakou masopustní dobrotu, co si ji zkusit udělat doma. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na masopustní kortouče, sladké pečivo ve tvaru sluníčka.

Ingredience
  • ½ kg hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce čerstvého másla
  • 6 lžic bílého vína
  • cukr s vanilkou
  • strouhaná kůra ze dvou citrónů
  • špetka soli
  • sádlo na smažení

V míse vypracujeme ze všech surovin tuhé těsto, které dáme na pomoučený vál a rozválíme z něj placku silnou asi ½ cm. Z plátu vykrajujeme kolečka, která na okrajích nastřiháme jako sluníčko. Kolečka smažíme v rozpáleném sádle, a ještě horké pocukrujeme. Těmito sluníčky se v Podkrkonoší připomínal na konci masopustu návrat jara na hory.