Masopustní dobroty: Boží milosti

S Vladimírou Jakouběovou si připomeneme jedno sváteční pečivo – boží milosti. Ty patřily i k masopustu, který byl spojen nejen s hodováním, ale také s magií a rituály. Recepty našich babiček natáčí redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 kg mouky
  • ¼ l zkysané smetany
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • ½ dcl ovocné pálenky
  • 1 lžíce mléka
  • sádlo na smažení
  • tlučený cukr na posypání

Do mísy dáme mouku, trochu necháme bokem. Přidáme po špetce soli a cukru, žloutky, smetanu, pálenku a mléko. Smícháme a vyklopíme na vál. Rukama zpracujeme těsto, podle potřeby podsypáváme odloženou moukou. Důkladně propracujeme, až vznikne hladké tuhé těsto podobné nudlovému. Rozčtvrtíme a vyrobíme čtyři bochánky, které zakryjeme utěrkou, aby neosychaly. Postupně každý kousek těsta rozválíme na tenko, rozkrájíme na obdélníky nebo čtverce a rádýlkem uvnitř nakrojíme. Jednotlivé kousky vkládáme do rozpáleného sádla oleje a z každé strany osmažíme dozlatova. Usmažené vytahujeme na sítko, necháme trochu zchladnout a vydatně pocukrujeme.