Masopustní dobroty: Boží milosti
S Vladimírou Jakouběovou si připomeneme jedno sváteční pečivo – boží milosti. Ty patřily i k masopustu, který byl spojen nejen s hodováním, ale také s magií a rituály. Recepty našich babiček natáčí redaktor Jaroslav Hoření.
- 1 kg mouky
- ¼ l zkysané smetany
- 4 žloutky
- špetka soli
- špetka cukru
- ½ dcl ovocné pálenky
- 1 lžíce mléka
- sádlo na smažení
- tlučený cukr na posypání
Do mísy dáme mouku, trochu necháme bokem. Přidáme po špetce soli a cukru, žloutky, smetanu, pálenku a mléko. Smícháme a vyklopíme na vál. Rukama zpracujeme těsto, podle potřeby podsypáváme odloženou moukou. Důkladně propracujeme, až vznikne hladké tuhé těsto podobné nudlovému. Rozčtvrtíme a vyrobíme čtyři bochánky, které zakryjeme utěrkou, aby neosychaly. Postupně každý kousek těsta rozválíme na tenko, rozkrájíme na obdélníky nebo čtverce a rádýlkem uvnitř nakrojíme. Jednotlivé kousky vkládáme do rozpáleného sádla oleje a z každé strany osmažíme dozlatova. Usmažené vytahujeme na sítko, necháme trochu zchladnout a vydatně pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.