Máslové placičky

Další dobrotou, která se pekla v kuchyních našich babiček, byly máslové placičky. A k tomu se od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního dozvíme, jak se stloukalo máslo v máselnicích.

Ingredience
  • 2 x ¼ kg mouky
  • 2 vejce
  • dle chuti sůl
  • 1 dcl mléka
  • 2 dkg droždí
  • 1 lžička cukru
  • ¼ kg másla

V prosáté mouce rozmícháme vejce, sůl, v mléce rozmícháme droždí, cukr a vše dobře smísíme. Z těsta uděláme cihličku a necháme je odpočinout. Do dalších ¼ kg mouky nastrouháme ztuhlé máslo a smísíme. První těsto rozválíme na moukou posypaném vále do čtverce a položíme na ně druhé máslové těsto. Všechny čtyři rohy prvního těsta přeložíme na máslové těsto tak, abychom je úplně zakryly. Těsto rozválíme do obdélníku, složíme a necháme odpočívat. To ještě jednou zopakujeme.

Odpočaté těsto rozválíme na moukou posypaném vále asi na tloušťku 2 cm a skleničkou vykrajujeme placičky, na kterých uděláme nožem mřížky. Povrch potřeme vejcem, naklademe je na plech a prudce upečeme ve vyhřáté troubě.