Martinská husa s pečenými jablky

Dnes máme svátek svatého Martina a k němu patří Martinská husa s knedlíkem a se zelím. Jak říkaly naše babičky „Husa o Martině nejpěkněji zpívá.“

Věděli jste, že podle legendy svatý Martin kázal a husy ho rušily svým štěbetem? Za to je odsoudil a v den jeho svátku pykaly za svoje provinění na pekáči.

Ingredience:

1 husa (3,5 kg)
2 cibule
6 jablek
5 lžic rybízového džemu
sušené švestky
sůl, pepř


Postup:

Očištěnou, omytou husu osolíme a okořeníme mletým pepřem. Dáme do pekáče, do kterého nalijeme hrnek vody, přikryjeme a pečeme hodinu.

Očistíme cibuli, pokrájíme na kolečka, z jablek odkrojíme vršky, vydlabeme vnitřek, naplníme džemem a přikryjeme odkrojenými vršky. Husu v pekáči obrátíme, obložíme cibulí, sušenými švestkami, naplněnými jablky a odkrytou pečeme další hodinu.

Během pečení zvenčí i zevnitř potíráme vypečeným sádlem. Upečenou husu, švestky a jablka vyjmeme a odložíme na teplé místo. Sádlo z vypečené šťávy odebereme, převaříme a podlijeme jí husu, kterou obložíme upečenými jablky a švestkami. Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.

Dobrou chuť a příjemný svatomartinský den Vám přeje Český rozhlas Liberec a Vladimíra Jakouběová!