Martinská husa s pečenými jablky
Dnes máme svátek svatého Martina a k němu patří Martinská husa s knedlíkem a se zelím. Jak říkaly naše babičky „Husa o Martině nejpěkněji zpívá.“
Věděli jste, že podle legendy svatý Martin kázal a husy ho rušily svým štěbetem? Za to je odsoudil a v den jeho svátku pykaly za svoje provinění na pekáči.
Ingredience:
1 husa (3,5 kg)
2 cibule
6 jablek
5 lžic rybízového džemu
sušené švestky
sůl, pepř
Postup:
Očištěnou, omytou husu osolíme a okořeníme mletým pepřem. Dáme do pekáče, do kterého nalijeme hrnek vody, přikryjeme a pečeme hodinu.
Očistíme cibuli, pokrájíme na kolečka, z jablek odkrojíme vršky, vydlabeme vnitřek, naplníme džemem a přikryjeme odkrojenými vršky. Husu v pekáči obrátíme, obložíme cibulí, sušenými švestkami, naplněnými jablky a odkrytou pečeme další hodinu.
Během pečení zvenčí i zevnitř potíráme vypečeným sádlem. Upečenou husu, švestky a jablka vyjmeme a odložíme na teplé místo. Sádlo z vypečené šťávy odebereme, převaříme a podlijeme jí husu, kterou obložíme upečenými jablky a švestkami. Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.
Dobrou chuť a příjemný svatomartinský den Vám přeje Český rozhlas Liberec a Vladimíra Jakouběová!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.