Marcipány medové

Marcipánky, topinky, šifle, piprle, to všechno byly v dobách našich babiček druhy perníků. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak se pečou medové marcipánky, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Dej do hrnku 1 a 1/2 kg medu a vař jej tak dlouho, až se zvedne do výšky, pak jej vlij na mísu a tak dlouho zamíchej, až můžeš omočiti prst v něm, aniž by ses spálila. Nyní přimíchej 75 dkg mouky a 3,5 dkg potaše (kypřící prášek do pečiva, pozn. red.), až se hmota zvedne, a přidej ještě jednou 75 dkg mouky, 4 žloutky, 15 dkg cukru a něco strouhané kůry citronové, propracuj vše dobře dohromady, vtiskni těsto do forem, jež jsi dříve moukou vysypala a nech je 1 až 2 dni státi na chladném místě, nežli je upečeš.