Marcipány medové
Marcipánky, topinky, šifle, piprle, to všechno byly v dobách našich babiček druhy perníků. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak se pečou medové marcipánky, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Dej do hrnku 1 a 1/2 kg medu a vař jej tak dlouho, až se zvedne do výšky, pak jej vlij na mísu a tak dlouho zamíchej, až můžeš omočiti prst v něm, aniž by ses spálila. Nyní přimíchej 75 dkg mouky a 3,5 dkg potaše (kypřící prášek do pečiva, pozn. red.), až se hmota zvedne, a přidej ještě jednou 75 dkg mouky, 4 žloutky, 15 dkg cukru a něco strouhané kůry citronové, propracuj vše dobře dohromady, vtiskni těsto do forem, jež jsi dříve moukou vysypala a nech je 1 až 2 dni státi na chladném místě, nežli je upečeš.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.