Malinová placka

Jednou z nejvyhledávanějších letních dobrot jsou maliny. Když už jich nasbíráme víc, než stačíme sníst, můžeme si z nich udělat malinovou placku. Recept našich babiček připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 6 dkg másla
  • 4 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 1 dcl vlažného mléka
  • 2 dkg droždí
  • špetka soli
  • 3 hrnky malin
  • Na drobenku: 8 dkg másla, 10 dkg hrubé mouky, 7 dkg cukru

Do misky nalijeme polovinu mléka, přidáme droždí, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Zbytek cukru utřeme s máslem a žloutky. Přidáme kvásek, mouku se solí, zbytek mléka a zamícháme. Na vále vypracujeme vláčné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme drobenku: všechny přísady zpracujeme v misce rukama.

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou znovu propracujeme a necháme ještě 1/4 hodiny kynout. Pak každý bochánek rozválíme do kulatého tvaru a vytáhneme, aby bylo co nejtenčí (asi 1/2 cm). Placky položíme na vymazaný plech, poklademe malinami a posypeme drobenkou, necháme ještě 10 minut kynout a pak upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.