Makový chleba z kvásku
Zatím co v našich časech je domácí pečení chleba módní záležitostí, v dobách našich babiček to byla nutnost. Recepty z té doby jsou proto osvědčené. A jeden takový pro nás má Vladimíra Jakouběová. Její povídání ale začíná u kávy...
- 20 dkg celozrnného pšeničného kvásku (živeného v poměr 1:1)
- 15 dkg pšeničné chlebové mouky
- 15 dkg pšeničné hladké mouky
- 1 lžička soli
- 3 dkg nemletého máku
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 dcl vody
- 1 dcl mléka nebo podmáslí
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Misku vyložíme čistou utěrkou, poprášíme moukou a vložíme těsto vytvarované do bochníčku. Přikryjeme a necháme kynout 5-6 hodin. Nakynutý bochník z misky opatrně vyklopíme na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 10 minut na vyšší teploty, poté zmírníme teplotu a pozvolna dopečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.