Makový chleba z kvásku

Zatím co v našich časech je domácí pečení chleba módní záležitostí, v dobách našich babiček to byla nutnost. Recepty z té doby jsou proto osvědčené. A jeden takový pro nás má Vladimíra Jakouběová. Její povídání ale začíná u kávy...

Ingredience
  • 20 dkg celozrnného pšeničného kvásku (živeného v poměr 1:1)
  • 15 dkg pšeničné chlebové mouky
  • 15 dkg pšeničné hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 3 dkg nemletého máku
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl mléka nebo podmáslí

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Misku vyložíme čistou utěrkou, poprášíme moukou a vložíme těsto vytvarované do bochníčku. Přikryjeme a necháme kynout 5-6 hodin. Nakynutý bochník z misky opatrně vyklopíme na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 10 minut na vyšší teploty, poté zmírníme teplotu a pozvolna dopečeme.