Lovecká paštika podle paní lesních

V receptech našich babiček jsme se už několikrát přesvědčili, jak šikovné to byly kuchařky, které z mála dokázaly zázraky. A obzvláště šikovné byly hospodyně v hájovnách a myslivnách.

Ingredience
  • 60 dkg srnčí plece, kýty nebo hřbetu
  • 5 dkg másla
  • 25 dkg slaniny
  • 30 dkg husích jater
  • 8 dkg bílé housky
  • 1/4 l mléka na máčení housky
  • 5 žloutků
  • 15 kusů pistácií
  • 1 kousek lanýže nebo 1 pečárka (žampion)
  • 3 lžíce madeirského nebo sherry vína
  • na špičku nože paštikového koření – tlučený bílý pepř
  • sůl
  • 25 dkg slaniny na vyložení formy

Maso ze srnčí plece, kýty nebo ze hřbetu rozdělíme na tři díly. Dvě třetiny upečeme na másle a ostatní hned syrové nakrájíme se slaninou, telecími nebo husími játry, přidáme mlékem navlhčenou bílou housku a vše umeleme i s upečeným masem dvakrát až třikrát na masovém stroji. Do umletého dobře zamícháme syrové žloutky, na kostečky nakrájené, oloupané pistácie (jsou to zelené mandle a koupí se u lahůdkáře), na nudličky nakrájený lanýž nebo pečárku, madeirské nebo sherry víno, bílý tlučený pepř, na špičku nože paštikového koření a sůl.

Podlouhlou plechovou formu vyložíme tenkými lístky slaniny, rozetřeme do ní paštikovou hmotu, povrchu přikryjeme rovněž slaninou, povážeme navlhčeným pergamenem a pečeme v páře 2 hod. Úplně studenou paštiku nakrájíme, úhledně urovnáme na mísu, ozdobíme aspikem a zelenou petrželkou.