Lovecká paštika podle paní lesních
V receptech našich babiček jsme se už několikrát přesvědčili, jak šikovné to byly kuchařky, které z mála dokázaly zázraky. A obzvláště šikovné byly hospodyně v hájovnách a myslivnách.
- 60 dkg srnčí plece, kýty nebo hřbetu
- 5 dkg másla
- 25 dkg slaniny
- 30 dkg husích jater
- 8 dkg bílé housky
- 1/4 l mléka na máčení housky
- 5 žloutků
- 15 kusů pistácií
- 1 kousek lanýže nebo 1 pečárka (žampion)
- 3 lžíce madeirského nebo sherry vína
- na špičku nože paštikového koření – tlučený bílý pepř
- sůl
- 25 dkg slaniny na vyložení formy
Maso ze srnčí plece, kýty nebo ze hřbetu rozdělíme na tři díly. Dvě třetiny upečeme na másle a ostatní hned syrové nakrájíme se slaninou, telecími nebo husími játry, přidáme mlékem navlhčenou bílou housku a vše umeleme i s upečeným masem dvakrát až třikrát na masovém stroji. Do umletého dobře zamícháme syrové žloutky, na kostečky nakrájené, oloupané pistácie (jsou to zelené mandle a koupí se u lahůdkáře), na nudličky nakrájený lanýž nebo pečárku, madeirské nebo sherry víno, bílý tlučený pepř, na špičku nože paštikového koření a sůl.
Podlouhlou plechovou formu vyložíme tenkými lístky slaniny, rozetřeme do ní paštikovou hmotu, povrchu přikryjeme rovněž slaninou, povážeme navlhčeným pergamenem a pečeme v páře 2 hod. Úplně studenou paštiku nakrájíme, úhledně urovnáme na mísu, ozdobíme aspikem a zelenou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka